Tijdens Werelddierendag worden huisdieren van groot tot klein eens extra in het zonnetje gezet. De hond krijgt een lekker bot, de kat een nieuw speeltje en het konijn een grote wortel.

Maar waarom vieren we eigenlijk dierendag? Naast dat het natuurlijk erg leuk is om je trouwe viervoeter eens extra te verwennen, schuilt er meer achter het vieren van deze dag.

Het ontstaan van dierendag
Werelddierendag valt jaarlijks op 4 oktober en het wordt, zoals de naam al doet vermoeden, over de hele wereld gevierd. De datum gaat terug naar de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi, die zich onder meer bekommerde om het lot van dieren. Daarnaast hield hij, volgens de overlevering, ooit een kerkdienst voor dieren. De datum werd vastgesteld tijdens een vergadering van dierenbeschermers in Wenen in 1929, waar het idee van een dag voor de dieren aan bod kwam. De eerste officiële dierendag in Nederland werd op 4 oktober 1930 gevierd.

De rechten van het dier
De dag van de dieren staat niet alleen in het teken van het verwennen van je huisdier, ook wordt er aandacht gevraagd voor de rechten van het dier in het algemeen. Zo mijden veel mensen het eten van vlees, want door minder vlees te eten bespaar je dieren in de bio-industrie veel leed. Tevens doneren mensen aan een stichting in het belang van dierenrechten en welzijn. Daarnaast wordt er natuurlijk ook aandacht gevraagd voor de Nederlandse Dierenbescherming, want zij staan het gehele jaar klaar voor alle verwaarloosde of mishandelde dieren in ons land.

Natuurlijk is elke dag in feite Dierendag, maar geef je hond een extra aai en je kat een lekker snoepje op 4 oktober! En, hoe vier jij dierendag? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

Wist je dat…
….in de oude tijd  je huisdier werd gezegend voor het komende jaar? Vroeger werd dit voornamelijk gedaan bij dieren die nodig waren bij de jacht. Echter, je kunt dit vandaag de dag – met name in de Zuidelijke provincies van ons land – nog steeds doen!

Fijne dierendag!

Geef een reactie