Hoe werken de darmen van je hond?
De darmen van je huisdier spelen een belangrijke rol bij de vertering en opname van voedingsstoffen. Na het leegeten van de voerbak, komt het voedsel via de slokdarm in de maag terecht, waar maagsap het voedsel omzet in een vloeibare brij.
Daarna komt het voedsel terecht in de darmen. In de dunne darm vindt de meeste vertering plaats en worden voedingsstoffen opgenomen. Onverteerbare resten gaan naar de dikke darm, waar vocht en zouten eruit worden gefilterd. Het restant verlaat als ontlasting het lichaam van je hond.
De basis van een gezonde darmflora
Een gezonde darmflora is een voorwaarde voor een goed werkende spijsvertering. Wist je dat zich in de darmen van je hond tussen de 100 en 600 verschillende soorten bacteriën bevinden? Dit zijn zowel goede als slechte bacteriën.
Je spreekt van een gezonde darmflora als de goede en slechte bacteriën in balans zijn. Als dit evenwicht verstoord raakt, merk je dit bijvoorbeeld aan een borrelende buik, de vacht, gasvorming of veranderde ontlasting van je hond.
Wat zorgt voor een verstoorde darmflora bij honden?
Je merkt dat je actieve hond minder vrolijk en energiek is. Er is duidelijk iets aan de hand. Een disbalans in de darmen kan de oorzaak zijn. Dit zijn de belangrijkste factoren die het evenwicht in de darmflora van je hond kunnen verstoren:
- Veranderingen op het gebied van voeding: Een plotselinge verandering in het dieet kan de darmflora uit balans brengen.
- Stress: Stressvolle situaties, zoals een verhuizing, nieuw huisdier of bezoek aan de dierenarts kunnen invloed hebben op de darmgezondheid.
- Medicatie, zoals antibiotica: Antibiotica zijn nuttig om schadelijke bacteriën te bestrijden, maar doden vaak ook de goede bacteriën. Dit kan zorgen voor een verstoorde darmflora.
- Infectie(s): Virussen, parasieten en bacteriële infecties kunnen de darmgezondheid negatief beïnvloeden.
Zo breng je de darmen van je hond tot rust
Vermoed je een verstoord evenwicht in de darmflora? Dan zijn er gelukkig meerdere manieren om de darmgezondheid van je huisdier te ondersteunen.
- Evenwichtige voeding: Het eten van je huisdier speelt een grote rol in zijn/haar gezondheid. Met een voedzaam en gevarieerd dieet dat rijk is aan vezels bereik je veel. Probeer het dieet niet abrupt te wijzigen, omdat dit een averechts effect kan hebben op het spijsverteringsstelsel. Voer wijzigingen in het dieet daarom geleidelijk door.
- Hydratatie: Zorg ervoor dat je huisdier altijd de beschikking heeft tot vers en schoon drinkwater, zodat hij/zij gehydrateerd blijft.
- Vermijd stress: Creëer een rustige en stabiele omgeving om onrust en stress te verminderen.
- Beweging: Honden houden van beweging. Laat je huisdier lekker rondrennen en spelen. Niet alleen zorgt dit voor minder stress, maar het stimuleert ook de darmwerking.
- Regelmatige controles: Bezoek met enige regelmaat de dierenarts voor check-ups en ontworming. Dit is voor een hond met gevoelige darmen vaker nodig, dan bij andere honden.
- Supplementen voor darmen hond: Naast bovenstaande tips kun je supplementen, zoals probiotica, inzetten voor extra ondersteuning van de darmflora van je hond. Probiotica bevat een mix van darmvriendelijke bacteriën, die bijdragen aan het behoud van een evenwichtige darmflora.
Met een gezond dieet, het verminderen van stress en het gebruik van probiotica kun je bijdragen aan een gezonde darmflora. Als je vermoedt dat je huisdier meer ondersteuning nodig heeft, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts.