Stramheid bij je hond in de winter

De winter brengt niet alleen lage temperaturen met zich mee, maar kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid van je trouwe viervoeter. Een veelvoorkomend probleem dat honden in de winter kunnen ervaren, zijn stramme gewrichten. In deze blogpost bespreken we de impact van kou op de gewrichten van je hond en geven we je tips over hoe je stramme gewrichten bij je hond kunt herkennen.

Joël
door
| 13 november 2023
Stramheid bij je hond in de winter

Kou en stramme gewrichten bij je hond

Honden zijn net als mensen gevoelig voor koude weersomstandigheden. De kou kan van invloed zijn op de gewrichten van je harige vriendje. Lage temperaturen kunnen leiden tot stroefheid en ongemak, vooral bij oudere honden of honden die al gevoelig zijn voor stramheid.

Hoe merk je stramme gewrichten op bij je hond?

Het is belangrijk om de tekenen van stramme gewrichten bij je hond te herkennen. Hier zijn enkele veelvoorkomende indicatoren:

  • Gedragsverandering: Let op veranderingen in het gedrag van je hond. Als hij minder actief is dan normaal of moeite heeft met bepaalde bewegingen, kan dit een teken zijn.
  • Moeite met lopen: Ook als je hond moeite heeft met opstaan, lopen of traplopen, kunnen dit tekenen zijn van stijve gewrichten.
  • Geluiden maken: Piepende of kreunende geluiden kunnen wijzen op last bij bewegen.

Wat te doen bij stramme gewrichten in de winter

Als je hond last heeft van stramme gewrichten in de winter/bij koud weer, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om hem te helpen:

Bewegen

Daarnaast bevordert beweging de bloedsomloop, traint de hersenen, helpt spiermassa ontwikkelen en is goed voor het uithoudingsvermogen. Heeft je hond moeite met bewegen maak dan een aantal keren per dag een korte wandeling met je maatje. Een paar ommetjes per dag geven minder belasting dan één lange wandeling.

Warm aankleden hond

Overweeg om je hond warm aan te kleden als het buiten erg koud is. Er zijn speciale hondenjassen en truien verkrijgbaar om je viervoeter warm te houden tijdens winterse wandelingen.

Stretchen en masseren

Veel honden stretchen zichzelf nadat ze geslapen of gelegen hebben, hiermee rekken ze hun spieren en pezen, wat de doorbloeding en flexibiliteit verbetert. Een warming up van spieren kan je hond helpen soepeler te bewegen.

Je hond masseren met zachte kalmerende strijkbewegingen kan ontspanning geven en de bloedcirculatie verbeteren. Ook versterkt dit de band tussen jou en je hondje. Je werkt hiermee dus gelijktijdig aan de fysieke en mentale gezondheid van je dier.

Als je gericht advies nodig hebt, kan je een hondenfysiotherapeut raadplegen.

Voeding

Een gezond dieet is essentieel voor de algehele gezondheid van je hond. Net als bij mensen, komt overgewicht bij honden steeds vaker voor. Dit kan invloed hebben op het bewegen.

Onderzoeken wijzen uit dat veel honden te dik zijn en daarmee te veel wegen. Er wordt dan meer energie (calorieën) opgenomen dan verbruikt. Honden met overgewicht kunnen sneller last van krijgen van hun gewrichten.

De meeste merken hebben speciaal voer voor je hond: licht verteerbaar, minder vet en met extra eiwitten. Een hond op leeftijd kun je het beste meerdere, kleine maaltijden per dag geven. Dit is beter voor de spijsvertering.

Natuurlijke ondersteuning met supplementen

Met de juiste voeding en voldoende beweging bereik je al veel om jouw hond zo lang mogelijk vitaal te houden. Wil je nog een stap verder gaan? Overweeg dan de natuurlijke ondersteuning van supplementen. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op de dagelijkse voeding en geeft jouw hond net dat beetje extra.

Natuurlijke supplementen, zoals glucosamine en groenlipmossel, kunnen helpen bij het ondersteunen van gezonde gewrichten. Ze ondersteunen je hond om soepel en veerkrachtig te blijven.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is. Bij twijfel of als je vermoedt dat je hond meer ondersteuning nodig heeft, is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts of hondenfysio.

loader
Laden...
Loading...